نقاط کوانتومی (quantum dots) (معرفی+ویژگی+کاربردها)

رنگ های مختلف کوانتوم دات ها

معرفی

نقاط کوانتومی در واقع نانوذراتی هستند که برای خصوصیات الکترونی و نوری آن‌ها، از نظر کاربردی و بسیار مهم در بسیاری از زمینه‌های مختلف مانند شیمی، فیزیک، زیست‌شناسی، الکترونیک، نانوتکنولوژی و … مورد استفاده قرار می‌گیرند. شیمی دارای کاربردهای فراوانی در استفاده از نقاط کوانتومی است.

ویژگی

برخی از ویژگی‌های نقاط کوانتومی عبارتند از:

🔸ساختار نانومتری
🔸خواص نوری منحصر به فرد (توانایی جذب و انتشار نور در طیف مشخصی)
🔸کوچکی اندازه و امکانی برای تغییر ابعاد با تغییر شرایط ساخت و تولید
🔸پایداری در برابر حرارت و نور
🔸قابلیت فلوئورسانس و جذب نور در طول موج‌های بسیار مختلف

کاربرد

کاربردهای نقاط کوانتومی در علم شیمی شامل:

نشانگرهای بیولوژیکی: نقاط کوانتومی به عنوان نشانگرهای بیولوژیکی به کار می‌روند و مخصوصاً در medicine diagnostic در کاهش خطای تشخیصی در برنامه‌های اسکن نوری مثل MRI و PET بکار می‌روند.

کاتالیزورها: به کمک نقاط کوانتومی، حساسیت سطح کاتالیست‌ها به ماده واکنشی بسیار بالا می‌رود که به کاهش انرژی و توانایی رفع راندمان کاتالیز هر تبدیل کمک می کند.

الکترونیک: بخصوص در اپتوالکترونیک استفاده از نقاط کوانتومی در تولید نمایشگر ها، لامپ های ال ای دی و آرایش های نوری کاربرد بسیاری دارد.

تحقیقات بین المللی: نقاط کوانتومی یک فناوری مهم برای دستیابی به پویایی بالای سامانه های مولکولی وبه دست آوردن داده های دقیق در تحقیقات بین المللی هستند.

کاربردکوانتوم دات ها در صنایع مختلف علوم پایه ، مهندسی و پزشکی

جمع بندی

در کل، این نانوذرات، همچون سایر مواد نانو، به دلیل ویژگی‌های الکترونی و نوری خود، در محاسبه مسائل دشوار علمی، تکنولوژی‌های جدید و برخی مسائل پزشکی و داروسازی موثر هستند.